Indlæser Begivenheder
Denne begivenhed er allerede afholdt.

Der vil aldrig komme et ‘nyt Korea’:

En socialhistorisk beretning om adoptioner fra Sydkorea til Danmark under Den kolde krig

Danmark er et af de lande uden for den koreanske halvø med flest koreanskfødte beboere per indbygger; eksempelvis har vi godt tre gange flere end England, der ellers ofte fremhæves som Vesteuropas ‘Korea-hub.’ Dette bemærkelsesværdige fænomen kan tilskrives, at der er adopteret relativt mange koreanskfødte til Danmark – faktisk er vi klart det land i verden, hvortil der er adopteret flest børn fra Korea per indbygger.

De første registrerede adoptioner af koreanske børn til Danmark fandt sted i starten af 1960erne et par år før etableringen af det danske internationale adoptionssystem i 1965. I anden halvdel af 1960erne var der dog relativt få adoptioner af koreanske børn til Danmark, mens der skete et markant boom i 1970, hvilket samtidig markerede dansk adoptions transnationalisering, hvor antallet af internationale adoptioner for første gang oversteg de nationale (fremmedadoptioner).

I dette oplæg vendes der en mængde sten. Der søges afklaring for, hvordan det gik til, at Danmark blev landet med den, per indbygger, største koreanskfødte adopterede befolkning. Hvem var fx primus motorer i de danske og koreanske adoptionsteatre på den tid? Hvad betød de dansk-koreanske forbindelser under Den kolde krig – ikke mindst de danske humanitære investeringer efter Koreakrigens ‘afslutning’ i 1953. I et udvidet geografisk perspektiv spørges der til de andre skandinaviske lande og det en gang så mægtige USA’s rolle i udlandsadoption fra det koreanske syd til Danmark i nord.

Oplægget er del af et socialhistorisk og demografisk forskningsprojekt med fokus på internationale adoptioner til Danmark og adoptionsteatrets konstituering i årene 1963-1979 med særligt fokus på årene fra 1969-1971. Projektet bygger på adoptionsrelaterede dokumenter hos Rigsarkivet.

 

Om oplægsholderen: Jacob Ki Nielsen. Associeret forsker ved Forskningsenheden for Almen Praksis og Afdeling for Almen Medicin, IFSV, SUND, KU. Ph.d. i Koreastudier fra KU.


Oplægget finder sted søndag den 25. februar 2018 kl. 15-16.30 på Kulturstationen Vanløse (Frode Jacobsens Plads 4, 1. sal, 2720 Vanløse).

Oplægget er af 60 minutters varighed med mulighed for at stille spørgsmål undervejs samt en afsluttende Q&A. Arrangementet er åbent for alle og arrangeres i samarbejde med Adoptionshuset.

    

Go to Top