The-Apology-poster[1]

The Apology d. 22. juni – 18. august 2013
Fernisering d. 21. juni kl. 17 – 20
Overgaden, Institut for Samtidskunst, Overgaden Neden Vandet 17, DK-1414 København K

Hvad er et kollektivt traume, og hvordan kan man konfrontere det? Jette Hye Jin Mortensen bearbejder traumet på utraditionel vis, når hun i installationen The Apology udforsker dynamikken mellem det individuelle og det kollektive, det følelsesmæssige og det videnskabelige. Med udgangspunkt i egne erfaringer som født i Sydkorea og opvokset i Danmark tager hun publikum med på en poetisk studierejse fra massemediernes kakofoniske bombardement og helt ind i kroppens celler.

Et central spor i Jette Hye Jin Mortensens (f. 1980) arbejde er at åbne op for identitetsbegrebet og skabe meditative forhandlingsmuligheder mellem den personlige erfaring og det fælles rum. På denne soloudstilling stiller hun skarpt på tvangsforflyttelser af børn som politisk løsningsmodel og som kollektivt, kulturelt traume gennem en kobling mellem international adoption i dag og det britiske imperiums århundredelange deportationer af børn. Dette fænomen var et undertrykt kapitel i kolonihistorien helt frem til 2010, hvor den engelske premierminister Gordon Brown fremkom med en officiel undskyldning. Undskyldningens evne til at igangsætte en helings- og sorgproces er omdrejningspunktet, når Jette Hye Jin Mortensen i en samlet scenografi med videoprojektioner og elektroakustisk musik omdanner Overgaden til et rituelt “healingsrum”, der anlægger et eksistentielt perspektiv på spændingsfeltet mellem tab og transformation af identitet.

Events
Torsdag d. 27. juni kl. 18.00
SAMTALE
Med afsæt i den aktuelle udstilling The Apology af Jette Hye Jin Mortensen danner Overgaden denne aften rammen om en samtale om international adoption. I en samtale mellem journalist og forfatter Dorrit Saietz, forsker Lene Myong og kunstneren selv nuanceres den gængse forestilling om adoption, når adoption som kompleks tradition og praksis belyses fra forskellige vinkler, f.eks. barnets rettigheder og adopterede voksnes livsforhold. Rikke Andreassen, lektor i Kommunikation ved Roskilde Universitet samt forfatter til flere bøger om etnisk og kønsmæssig ligestilling, vil moderere aftenens samtale.

Torsdag d. 4. juli kl. 18.30
FILMVISNING AF ORANGES AND SUNSHINE AF JIM LOACH

Torsdag d. 15. august kl. 18.00
PERFORMATIV DIGTOPLÆSNING VED MAJA LEE LANGVAD
Med udstillingen ‘The Apology’ af Jette Hye Jin Mortensen som scene opfører den danske forfatter Maja Lee Langvad denne aften performancen ‘Hun er vred’. Med udgangspunkt i Langvads personlige oplevelser og minder fra et treårigt ophold i Sydkorea, hvorfra hun er adopteret, har hun udarbejdet et manuskript, som hun vil opføre uafbrudt i to timer.

Maja Lee Langvad (f. 1980) debuterede som forfatter i 2006 med den konceptuelle digt- og tekstsamling ‘Find Holger Danske’. Derudover har hun blandt andet oversat ‘Spørgeskemaer’ af den schweiziske forfatter Max Frisch, og i 2008 modtog hun Statens Kunstfonds 3-årige arbejdslegat. I øjeblikket arbejder hun på en bog om international adoption og om sine oplevelser fra tiden i Sydkorea.
Lørdag d. 17. august
FILMVISNING AF RESILIENCE AF TAMMY CHU
Visning af den prisvindende dokumentarfilm ‘Resilience’ (2012) instrueret af Tammy Chu. Filmen følger en mor og hendes søn i tiden efter, at de genforenes efter næsten 30 års adskillelse. Filmen stiller herved ikke alene skarpt på adoption som en kompleks og ofte problemfyldt praksis, men ligeledes på udfordringerne såvel som glæderne ved at lære hinanden at kende på tværs af kulturer og uden et fælles sprog.

Se trailer for filmen 

Læs om mere om events